Önceden Moleküler Biyoloji ve Genetik okumakla ilgili bir yazı paylaşmıştım. Bir hayli ayrıntılı bir yazıydı. İlginiz varsa bir bakmanızı tavsiye ederim. Şimdi ise fizik, kimya, biyoloji, matematik, moleküler biyoloji ve genetik, astronomi ve uzay bilimleri gibi bir temel bilim bölümünde okuyan/yeni başlayanlar için, bir temel bilim bölümüden mezun olmuş biri olarak ‘lisantayken bunları bana söyleyen biri olsaydı keşke’ dediğim her şeyi, tecrübelerimi ve tavsiyelerimi sizlerle paylaşmak istediğim için bu yazıyı yazmaya karar verdim. Lafı çok uzatmadan temel bilim okuyanların mezun olmadan yapması gereken 5 şey nedir, anlatmaya başlıyorum.
Eğer MBG bölümünde okumayı düşünüyorsanız;
MBG Okuyanların Lisanstayken Yapması Gerekenler, MBG hakkında en son yazdığım yazı. Eğer bu bölümü okurken neler yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız bu yazımı mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. İnanın bu bilgileri kimse size vermeyecek. Ben bu yazımda kendi tecrübelerime dayanarak 10 madde halinde sizlerle paylaşıyorum.
- Moleküler Biyoloji ve Genetik Okumak adlı yazımı bu bölüm hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için,
- Akademi ve İngilizce adlı yazımı, MBG okuyan ya da okumayı düşünenlerin aklında İngilizce ile ilgili soru işareti varsa ve İngilizce’nin bu alandaki yerini öğrenmek için,
- MBG Okumak İsyetenlerin Aklındaki Deli Sorular #1 adlı yazımı bu bölüm hakkında bana sorulan sorular ve verdiğim cevapları okuyup bölüm hakkında daha çok bilgi sahibi olmak için,
- MBG Okumak İsyetenlerin Aklındaki Deli Sorular #2 adlı yazımı yine bu bölüm hakkında bana sorulan sorular ve verdiğim cevapları okuyup bölüm hakkında daha çok bilgi sahibi olmak için,
- Moleküler Biyoloji ve Genetik Okuyanların Seçebileceği Alanlar #1 adlı yazımı bu bölümden mezun olduktan sonra yönelebileceğiniz alanların bir kısmını öğrenmek için okumanızı tavsiye ederim.
Bu bölümü okuyanlar için ekstra önemli olduğunu düşündüğüm için Erasmus Yapmak İçin 10 Sebep adlı yazımı, Erasmus hakkındaki düşüncelerimi öğrenmek için okuyabilirsiniz. Çünkü sık sık söylediğim gibi MBG okuyan biri için yurtdışı her zaman söz konusu olacak.
1. İngilizce’de Advance olmak
Eğer bir temel bilimde okuyorsanız yapacağınız en ama en mantıklı şey lisanstayken İngilizce’yi tamamen halledip advance dil seviyesine (hadi en az upper intermediate de olur diyelim) ulaşmak olacaktır. Neden derseniz size şöyle uzun uzun açıklayabilirim. İlk olarak siz en nihayetinde bir temel bilim alanında eğitim görüyorsunuz. Yani sizin olayınız bilimsel araştırmalar yapmak, bu konular hakkında makaleler okumak, zamanı geldiğinde kendi makalenizi yazmak gibi neresinden tutarsan tutsan İngilizce gerektiren bir alan.
Demek istediğim şey; BİLİM DİLİ İNGİLİZCE.
Attığınız her bir adımda İngilizce bir çalışma karşınıza çıkacak. Bir sürü İngilizce makaleler okuyup, anlayıp, İngilizce yazacaksınız. Bir bilimsel alanda Türkçe makale bulmanız zor. Bulunur ancak bir iki tane. Ki şöyle de düşünmek lazım, ülkemizde bu bilimsel çalışma yapılacak,Türk kişiler tarafından Türkçe yazılacak ve yayınlanacak. Ülkemizde zaten yeterince bilimsel çalışma yapılmadığı bilinen bir gerçekken kaç Türkçe makale bulmayı bekliyorsunuz? Zaten Türkiye’de de iyi bir çalışma yapan bunu İngilizce yayınlıyor. Bir bilim insanı olarak ve bu alanda çalışacak biri olarak İngilizce bilmeniz, anlamanız ve yazabiliyor olmanız bir mecburiyet.
Bu nedenle temel bilim okuyan bir kişinin, okuduğu bölümün dili ister Türkçe olsun ister İngilizce olsun mutlaka iyi bir seviyede İngilizce’ye sahip olması gerekiyor. Bu nedenle daha mezun olmadan iyi bir seviyeye ulaşmaya çalışın derim ben. Çünkü eğer lisanstayken yapmazsanız mezun olduktan sonra yine karşınıza çıkacak ve belki de yetersiz olmanızdan ötürü akademik olarak devam edemeyeceksiniz. Bu sefer yine İngilizce öğrenmeye çalışacaksınız o sürede. Kısacası en güzeli ve kolayı mezun olmadan iyi bir İngilizce seviyesine ulaşmak olacaktır.
2. Not Ortalamasını Yüksek Tutmak – Yüksek GPA
Bu bölümlerden mezun olan, bölümün gerektirdiği gibi bilimsel çalışmasına devam edecek ve akademik ilerleyecek her öğrencinin karşısına her aşamada çıkacak önemli bir konu not ortalaması. Diyelim ki daha lisanstayken Erasmus’a başvuracaksınız. Gitmeye hak kazanıp kazanamayacağınız belirlenirken yalnızca bölüm not ortalamanız (GPA) ve yabancı dil sınav puanınız değerlendiriliyor. Mezun olduktan sonra ALES gibi diğer sınav puanlarının yanında lisans not ortalamanız ile başvuru yapıyorsunuz yüksek lisan ve doktoraya. Sahip olduğunuz en önemli şeylerden biri not ortalaması. En az 2,50 ve üstü olmalı deniliyor ama bana göre en az 3,00 olmalı GPA. Eğer idealist ve bu alanda ciddi hedefleri olan bir öğrenciyseniz not ortalamanızı 3,50 ve üstü tutmalısınız. Yurt dışı düşünüyorsanız en az 3,00 ve üstü olmalı. (4,00 üzerinden)
Bu bölümlerde okuyan bir öğrencinin daha bölüme başlarken bu durumun farkında olması çok önemli. Eğer ilk sınıftan ortalama düşük olursa bir daha toparlamak çok ama çok zor. Bu nedenle 1. sınıftan itibaren yüksek tutmak gerekiyor ortalamayı. Benim nacizane tavsiyem bu yönde 🙂
3. Kendi Bölümünüzde En Az İki Farklı Alanda Tecrübe Kazanmak / Staj Yapmak
Özellikle bu gibi temel bilim bölümlerinde yürüyeceğiniz yolu kendiniz belirliyorsunuz. Çünkü bu bölümlerin inanılmaz geniş ve farklı çalışma alanları var. Belki diğer bölümlerde de böyle farklı alanlara yönelme durumu vardır ancak temel bilim bölümlerinde bunun ucu çok ama çok açık. Daha lisanstayken hangisinin size daha uygun olduğuna karar vermeniz ve mezun olduğunuzda hangi alana yönelebileceğiniz hakkında bir fikrinizin olması bu nedenle çok önemli.
Özetle;
- Daha ilk yıldan hangi alanlarda çalışabileceğinizi mutlaka araştırmalısınız.
- Okulunuzdaki hocaların çalışma alanlarına ve konularına dair detaylı bir araştırma yapmalısınız. Büyük ihtimal okulunuzun web sitesinde hocaların çalışma alanları zaten olacaktır. Araştırın, bulun ve inceleyin. Eğer web sitesinden bulamazsanız ya da bulduğunuz bilgiler yeterli gelmezse hocanın yayınlanmış makalelerine bakabilirsiniz. Ya da hocalarla irtibata geçebilirsiniz.
- Kendi okulunuzla ve bölümünüzle sınırlı kalmayın. Sizin bölümünüze yakın ve ilginizi çeken alanları ve bu alanlarda çalışan hocaları aynı şekilde araştırın.
- İlk fırsatta istediğiniz alanda çalışan hocalarla, gruplarla, klüplerle iletişime geçin. İstekli, hevesli ve motivasyonu yüksek bir öğrenci olduğunuzu ve o kişilerle lisans öğrencisi olarak çalışmak/staj yapmak istediğinizi söyleyin.
- Belki ilk yılınızda kabul alamazsınız. Ancak teorik olarak araştırma yapmaya devam edin. Bu alanda çalışma yapan kişilerin bilimsel çalışmalarına gözlemci olarak katılmak istediğinizi bildirin.
- 2. yılınızdan itibaren yaz stajı bulmaya çalışın ve en az 2 farklı alanda staj yapmaya çalışın. Yani 2. ve 3. yaz tatilinizde mutlaka 1’er staj yapmaya çalışın..
- Kabul alamayabilirsiniz. Devam edin, yılmayın, motivasyonunuzu kaybetmeyin.
4. Erasmus Yapmak
Temel bilim bölümlerinde okuyanlar için Erasmus yapmanın çok daha önemli ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde, üniversitelerimizde yapılan bilim yetersiz. Bilimde ileri bir ülke değiliz. Ve her türlü alanda bilim yapılamadığı bilinen bir gerçek. 30 yıl önce İngiltere’de yapılan bazı bilimsel çalışmalar daha Türkiye’de yapılamıyor bile. Bunun gibi bir sürü çalışılamayan alan var. Kullanılamayan teknik var. Bu nedenle istediğiniz bir alanda Türkiye’de olmasa dahi çalışabilme imkanını Erasmus ile elde edebilirsiniz. Böylece hem o alanda tecrübe kazanırsınız hem de yeni insanlar tanırsınız. Ayrıca her başvurunuzda ihtiyacınız olacak olan referans için yeni kişiler tanımış olursunuz. Aslında Erasmus için söylenecek çok daha fazla şey var ancak temel hatlarıyla çok fazla avantaj elde edeceğinizi açık ve net olarak anlamışsınızdır. O nedenle lisanstayken mutlaka bir Erasmus yapın derim ben.
5. Kendi Alanında Çevre Yapmak
Bu bölümlerde mümkün olduğunca çok sayıda insan tanımak çok önemli. Nereden ne çıkacağı, nerede çalışmak istediğiniz belli olmayabilir. Her tanıdığınız kişi size başka kapılar açabilir. Bu nedenle çevreyi geniş tutmak, yurt içi/yurtdışı insan tanımak çok önemli. Mümkün olduğunca ilk yılınızdan itibaren alanınızda çalışan bir sürü insan tanımaya çalışın. İlk yılınızdan itibaren klüplere üye olun, kongrelere ve workshoplara katılın. Kendi bölümünüzdeki hocalarla iletişime geçin, onların sizi tanımasını sağlayın. Hocaların aklında kalıcı olmaya çalışın.
Benim tavsiyelerim bunlardı. Her birini de gerçekten ciddiye almanızı tavsiye ederim. Mezun olduktan sonra iyi bir şekilde ilerleyebilmeniz aslında temel olarak bunlara bağlı. İyi bir CV oluşturabilmeniz de bu yazdıklarıma bağlı. Mezun olduğunuzda bunların ne kadar gerekli olduğunu siz de tecrübe edeceksiniz. Umarım okuyanlar için faydalı olmuştur.
2 yorum “Temel Bilim Okuyanların Mezun Olmadan Yapması Gereken 5 Şey”
Merhaba,
Moleküler biyoloji ve genetik okumayı düşünen biri olarak çift anadal yapmanın ne kadar mümkün olduğunu merak ediyorum.Özellikle de psikoloji ile.Yardımcı olursanız çok sevinirim,teşekkürler.
Merhabalar,
Çift anadal yapmanız tabi ki mümkün. Ancak her üniversitenin ÇAP için belirli kuralları ve kısıtlamaları var. Yani yapabilmeniz biraz da gittiğiniz üniversiteye bağlı olacak. ÇAP ile alakalı belirli genel kurallar var ama her üniversite kontenjanını, puan sınırlamasını kendisi belirliyor. Bunu öğrenmek için istediğiniz üniversitenin Çift anadal programı yönetmeliklerini incilemenizi tavsiye ederim. Ancak genel olarak sağlanılması gereken bazı kurallardan bahsedebilirim. ÇAP, kendi bölümlerinde başarılı olan öğrencilerin, yani yüksek not ortalamasına sahip olanların (4 üzerinden 3,5 ve üzeri gibi), yapmak için başvurdukları bir program. Bir de not ortalaması sağlansa bile ana bölümünüzün belirli bir yüzdelik dilimine girmiş olmanız bekleniyor. Örneğin bölümün en üst %20’lik kısmında bulunan öğrencilerin başvuru yapılmasına izin veriyor. Kısacası ÇAP’a başvurup kabul edilmeniz kendi anadalınızdaki başarınıza bağlı. En erken 2. yılınızda başlayabiliyorsunuz.
Eğer kabul edilirseniz ve başlarsanız ders alma ve kredi tamamlama durumu yine üniversitelerin belirlediği kurallara göre oluyor. Psikoloji bölümü, moleküler biyoloji ve genetik ile götürülebilecek bir bölüm. Ortak dersleri de var. Zaten üniversiteler 2 bölümün derslerine göre almanız gerken dersleri belirliyor. ÇAP’a başladığınızda her iki bölümden de dersler almanız gerekecek aynı anda. Ama yapılamayacak bir şey değil tabi ki. Hatta bence MGB ve Psikoloji bölümü birlikte çok iyi gidebilecek bölümler. MBG okurken lablarınız olacak, ve buna göre çakışmayacak şekilde bir şekilde alabileceğiniz dersleri almanız gerekecek. Önemli olan başlayabilmek, sonra bir şekilde devam ediliyor ÇAP’a.
Elimden geldiğince açıklamaya çalıştım ama bölüme başlayınca daha çok belli olacak bir durum. Kısacası mümkün olup olmayacağını tamamen sizin performansınız belirleyecek diyebilirim. Başvuru koşulları ise üniversiteler tarafından belirleniyor. Özellikle ilk yıl ortalamanızı yüksek tutarsanız (3,5 ve üzeri) ÇAP için önünüzü açmış olursunuz. Sanırım söyleyebileceklerim bu kadar. Umarım faydalı olabilmişimdir.